Vědci z Harvardu a laureát Nobelovy ceny za medicínu bojují proti vředům s bulharským probiotikem.

Vědci z Harvardu a vědci ze Sofijské univerzity spolu s bulharskou společností ProViotic uskutečnili první testy na zničení bakterie způsobující vředy – Helicobacter pylori. Testy se provádí s bulharskou bakterií L. bulgaricus GLB44, která je jedinečná pouze pro probiotikum ProViotic, dostávající se rychle na americký a evropský trh. 

Ve dvou z testů na Harvardu se bulharské bakterii podařilo zničit 100 % patogenních bakterií. Dr. Vladimirov z ISUL uskutečnil první klinické zkoušky s pacienty začátkem roku 2020 a představil výsledky na jedné z nejprestižnějších gastroenterologických konferencí v Německu. Tyto výsledky naznačují vyléčení Helicobacter pylori u více než 90 % pacientů. 

Nové výsledky na Harvardu spolu s klinickými zkouškami Dr. Vladimirova vyvolaly zájem australského profesora Berryho Marshalla, nositele Nobelovy ceny, objevitele bakterie způsobující vředy. Po dalším úspěšném testu se profesor Berry Marshall připojil k pracovní skupině z Harvardu a Sofie. Laureát Nobelovy ceny uvedl, že pokud se tyto výsledky potvrdí u většího počtu pacientů, ProViotic bude první úspěšnou léčbou Helicobacter pylori bez antibiotik. 

Velkou výhodou ProVioticu je, že nemá žádné vedlejší účinky. Je to organický produkt bez alergenů. Tato zpráva je obzvlášť důležitá pro Bulharsko, protože téměř 80 % tamější populace je infikovaných Helicobacter pylori aniž by o tom věděli. Běžnými příznaky této infekce jsou bolesti břicha, které si pacienti často vysvětlují jídlem, které konzumovali, avšak ve skutečnosti jsou tyto bolesti způsobené bakteriální infekcí. Pokud se infekce zhorší, může způsobit vředy nebo dokonce rakovinu. Helicobacter pylori se přenáší poměrně lehce a stačí na to i jeden polibek. 

Vědecký objev léčby této patogenní bakterie lékem ProViotic může též umožnit prevenci, což současná léčba na bázi antibiotik neumožňuje.